LATEST NEWS

[UPDATED] Η Crytek συρρικνώνεται στην προσπάθειά της να αποφύγει την χρεωκοπία

Update 2: Μετά και τις εξελίξεις στο θέμα του Homefront: The Revolution, η Crytek κλείνει το studio της στο Νότιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ μειώνει δραστικά και το προσωπικό σε εκείνο του Όστιν, με αποτέλεσμα την εξέλιξη του HUNT: Horrors of the Gilded Age να την αναλάβει το studio που εδρεύει στην Φρανκφούρτη. Εκείνο του Όστιν δε, κρατά τον ρόλο του support team για την Cryengine. 

Kι αν τα παραπάνω παραρτήματα σας φαντάζουν ήδη πολλά, μάλλον θα σας προξενήσει εκπληξη τ’ ότι η Crytek διαθέτει κι άλλα, στη Σόφια, στην Κωνσταντινούπολη, στη Βουδαπέστη, στο Κίεβο, στη Σαγκάη αλλά και στη Σεούλ!

Προς το παρόν κανένα εκ των παραπάνω δε κλείνει, αλλά τα δύο τελευταία μπαίνουν σε φάση στενότερης συνεργασίας μεταξύ τους, προμηνύοντας μάλλον τη συγχώνευσή τους. Πολύ δύσκολα δείχνουν τα πράγματα, η συρρίκνωση μίας εταιρείας όμως πολλές φορές επιφέρει την πιο αποτελεσματική λειτουργία της.

Update: Μετά την αποχώρηση του Hasit Zala, παραγωγού του Homefront και τη μετακόμιση του Tiego Sousa στην Id, με ανάληψη καθηκόντων για το επερχόμενο Doom, άλλη μία αποχώρηση πληγώνει την Crytek. Αυτή τη φορά ήταν σειρά του Mike Read, επικεφαλούς σχεδιαστή των Crysis 3 και Ryse να αφήσει πίσω του το Γερμανικό studio.

Μάλιστα ο Read δε δίστασε να παραδεχτεί ότι θα ήθελε να έχουν δείξει μεγαλύτερη προσοχή στην περίπτωση του Crysis 3 και να έχουν κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά. Ομολογουμένως κι εμάς δε μας είχε ενθουσιάσει το δεύτερο sequel της σειράς, που δεν αποκλείεται να αποδειχθεί και το τελευταίο.

Aρχική είδηση: Δυσάρεστα νέα αποκάλυψε το ρεπορτάζ του Γερμανικού Gamestar σχετικά με τη γνωστή μας Crytek.

Η εταιρία δείχνει να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τόσο εξαιτίας της κακής πορείας του αποκλειστικού στο XBOX One τίτλου Ryse όσο και στο μειωμένο ενδιαφέρον των τρίτων developers στη χρήση της CryEngine, άσχετα με το χαμηλό κόστος αδείας της (10 δολλάρια το μήνα). Ειδικά το Ryse ήταν σχεδόν καταστροφικό για την Crytek, καθώς η εταιρία, στη προσπάθειά της να προλάβει το λανσάρισμα του XBOX One, αναγκάστηκε να προβεί σε μεγάλο άνοιγμα προσλήψεων (αυτή τη στιγμή απασχολούνται περίπου 800 εργαζομένοι), με αποτέλεσμα οι χαμηλές πωλήσεις του τίτλου να μην μπορούν να αντισταθμίσουν τη “χασούρα” που προέκυψε από αυτές.

Αν και σύμφωνα με δηλώσεις του Avni Yerli, ενός από τα ιδρυτικά στελέχη της Crytek, η εταιρία έχει βρει ένα οικονομικό διέξοδο με κάποια συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί σύντομα, πολλές εκδοτικές εταιρίες καραδοκούν σε πιθανή πτώχευση, προκειμένου να βάλουν “χέρι” στα περουσιακά της στοιχεία.

Μία από τις εκδοτικές εταιρίες αυτές είναι η Wargaming, η οποία εξειδικεύεται αποκλειστικά στους F2P τίτλους, γεγονός που αν τελικά ευδοκιμήσει, τότε πιθανότατα η Crytek θα μετατραπεί σε ένα πλήρως F2P game developer. Κάτι που είχε δηλώσει και μερικά χρόνια πριν ο Cevat Yerli για το μέλλον της Crytek, χαρακτηρίζοντας το ως το οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος. 

Ειρωνία της τύχης; Πετυχημένη πρόβλεψη του Yerli; Ουδείς μπορεί να απαντήσει. Η ουσία είναι ότι η Crytek στη παρούσα φάση, με μόνο το Warface να φέρνει ικανοποιητικά έσοδα στο ταμείο (από Ρωσία μεριά και μόνο), δύσκολα θα μπορέσει να ορθοποδήσει, εκτός και αν το Homefront 2 αποδειχθεί σαρωτική επιτυχία. Ιδωμεν…

 

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

10 Comments

  1. Καλα να παθει η crytek. Εβγαλε το crysis 1 αποκλειστικα στο pc και πουλησε πανω απο 3 εκατομυρια. Μετα ελεγε πως το crysis 2 θα πουλησει περισσοτερο απο 3 εκατομυρια στις κονσολες και μεχρι τωρα και το 2 και το 3 εχουν πουλησει λιγοτερο στις κονσολες απο οτι το 1 στο pc! Καλα να παθουν. Και μετα εβγαλαν το ryse παιχνιδι αποκλειστικο για νεα κονσολα και μαλιστα hack n slash ενα ειδος στο οποιο δεν ειχαν εμπειρια καθως ολα τα προηγουμενα παιχνιδια τους ηταν fps. Και αφου αποτυχε και αυτο να πουλησει τωρα κινδυνεουν με κλεισιμο. Καλα να παθουν

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL