LATEST NEWS

DirectX12, δωρεάν Windows 10 και στο βάθος νέες κάρτες γραφικών

Η φήμη ότι η επόμενη έκδοση του δημοφιλούς API της Microsoft θ’ αφορούσε μόνο τα επερχόμενα Windows 10 υπήρχε από καιρό. Πλέον είναι επίσημο, αφού στο… Twitter account του DirectX12 (!!!) αναφέρεται τo εξής: “50% of gamers today have DX12-capable hardware. We ’re super excited to bring them all to Win10 and DX12 – 1 yr free upgrade for Win7, 8.1!

Με λίγα λόγια λοιπόν, η ιστορία επαναλαμβάνεται και βλέπουμε να συμβαίνει αυτό ακριβώς που είχε συμβεί κατά το παρελθόν με τα Windows Vista και το DX10, να πηγαίνουν χεράκι-χεράκι δηλαδή η νέα DirectX έκδοση μ’ επίσης νέο παραθυρικό λειτουργικό. Η μεγάλη διαφορά είναι πως τώρα η Microsoft γνωρίζει πολύ καλά ότι δε μπορεί να “εκβιάσει” τους χρήστες και να τους αναγκάσει με το “έτσι θέλω” ν’ αλλάξουν λειτουργικό, οπότε αποφάσισει να προβεί σε μία σοφή κίνηση: Θα προσφέρει δωρεάν αλλαγή σε Windows 10 στους κατόχους των 7 και 8.1 εκδόσεων για όσους επιλέξουν να αναβαθμίσουν μέσα στον πρώτο χρόνο διάθεσής τους, αποσκοπώντας σε ένα μοντέλο συντήρησης του λειτουργικού μέσα από έσοδα του Windows Store (κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει τώρα με τα Google Play και iTunes).

Και με τις κάρτες γραφικών τι γίνεται; Πάλι από επίσημα χείλη, στελέχους της MS, ειπώθηκε ότι “θα υπάρξουν DX 11.1 GPUs που θα επωφεληθούν από τους νέους drivers και το software που θα φέρουμε στα Windows 10, αλλά όποιος θελήσει να εκμεταλλευτεί πλήρως το DX12 η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστεί νέα κάρτα γραφικών”.

Η nVidia ήδη έσπευσε ν’ ανακοινώσει ότι όλες οι παρούσες κάρτες της με πυρήνα Fermi, Kepler και Maxwell θα είναι συμβατές με το νέο API. Αναμένεται σχετική τοποθέτηση κι από πλευράς AMD. Το σίγουρο είναι ότι η Microsoft επιθυμεί να μας βάλει σε διαδικασία αναβαθμίσεων, μια και… καλομάθαμε τόσα χρόνια με το ίδιο σχεδόν hardware.

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL