Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

04 October 2016 Συντάκτης: Μάνος Καρκαλέμης

DUKE GRABOWSKI, MIGHTY SWASHBUCKLER! - PART 1

Γνωρίστε τον Duke Grabowski, ή αλλιώς... καπετάν-γόη!

DUKE GRABOWSKI, MIGHTY SWASHBUCKLER! - PART 1

Συχνά πυκνά εμφανίζονται παιχνίδια για τα οποία θες να γράψεις ένα review προκειμένου να εκθειάσεις ορισμένα εξαιρετικά στοιχεία που φέρουν. Κάποιες άλλες φορές μπορεί να ισχύσει τ’ ακριβώς αντίθετο, να νιώθεις δηλαδή έντονη την επιθυμία να “κράξεις” έναν τίτλο για μερικά απαράδεκτα χαρακτηριστικά του. Υπάρχει όμως κι ένα τρίτο, σπανιότερο, ενδεχόμενο: Να επιθυμείς να δημοσιεύσεις την κριτική ενός παιχνιδιού προκειμένου να σου δοθεί η ευκαιρία να μιλήσεις για τον δημιουργό του. Σ’ αυτή ακριβώς την κατηγορία εντάσσεται για εμένα προσωπικά το “Duke Grabowski: Mighty Swashbuckler!”, αν κι ανάλογη ευκαιρία μου δόθηκε προ ολίγου καιρού με το “The Perils of Man”.

Το ολοκαίνουργιο αυτό adventure game αποτελεί προϊόν συνεργασίας των Bill Tiller, Gene Mocsy και Jeremiah Grant, με τους τρεις developers να έχουν από κοινού ιδρύσει μία νέα εταιρεία, την Venture Moon Industries. Το τελευταίο δεν έγινε καθόλου τυχαία. Ακριβώς επειδή το “Duke Grabowski” αποτελεί spin-off του “Ghost Pirates of Vooju Island” της Autumn Moon Entertainment, πρώην εταιρείας του Bill Tiller, έπρεπε να παραχωρηθούν τα δικαιώματα του συγκεκριμένου παιχνιδιού απ’ την παλαιά εταιρεία του στη Venture Moon Industries, προκειμένου ν’ ανήκουν πλέον από κοινού στους τρεις συνδημιουργούς της νέας αυτής περιπέτειας.

Ειδικότερα όσον αφορά στον Tiller, αποτελεί, δίχως αμφιβολία, μία πολύ ιδιάζουσα περίπτωση game developer. Αν κι είχε πρότερα δουλέψει στο “The Dig”, γνωστός στο ευρύ κοινό κατέστη μέσα απ’ τη συμμετοχή του στο -μυθικό- “Curse of Monkey Island” της LucasArts, όπου είχε ρόλο background lead artist. Τ’ αποτέλεσμα της δουλειάς του υπήρξε ομολογουμένως εντυπωσιακό, σίγουρα όμως δε προμήνυε τη στροφή που θα επακολούθησε στην καριέρα του ταλαντούχου Αμερικανού. Μετά την αποχώρησή του απ’ την LucasArts, αποφάσισε να μετατρέψει εαυτόν σε σεναριογράφο και παραγωγό, οπότε και κυκλοφόρησε, σε συνεργασία με τους Mocsy και Grant, τα “A Vampyre Story” και “Ghost Pirates of Vooju Island”, συνεχίζοντας ασφαλώς τη δουλειά του και στο εικαστικό κομμάτι των παιχνιδιών του.

Duke Grabowski Mighty Swashbuckler Part 1 Snap1Ευτυχώς γυναίκες διαθέτει αρκετές το Bodacious Bay

Η συνέχεια είναι, λίγο-πολύ, γνωστή. Το μεν “A Vampyre Story” εξακολουθεί να περιμένει απ’ το 2008 το sequel του, καθώς το παιχνίδι κατέληγε σε cliffhanger ending, το δε “Ghost Pirates of Vooju Island” δε κατάφερε να συγκινήσει το κοινό. Φαίνεται όμως ότι το πάθος του Tiller για τα πειρατικού περιεχομένου παιχνίδια δεν είχε εξασθενήσει, οπότε και κατάφερε, το 2014, να εξασφαλίσει μέσω Kickstarter τη χρηματοδότηση του “Duke Grabowski, Mighty Swashbuckler!”.

Πριν από αυτό είχε προλάβει να συνεργαστεί,  για μία ακόμη φορά, με τον Mocsy, για λογαριασμό της IF Games και μ’ αντικείμενο τη δημιουργία του -καθ’ όλα συμπαθούς- “The Perils of Man”. To πλέον σίγουρο είναι ότι είναι πολλοί εκείνοι που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την ικανότητά του να παραδώσει ένα top class adventure game, όντας σαφέστατα επηρεασμένοι κι απ’ τους λάθους χειρισμούς του αναφορικά με την περίπτωση του “Α Vampyre Story”, οπότε και προσπάθησε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το prequel αυτού, ενώ άπαντες εξακολουθούσαν να περιμένουν το sequel. Ωστόσο η ευθύνη για το παράδοξο αυτό συμβάν δεν ήταν όλη δική του, καθώς εκείνο που πιθανώς δε γνωρίζει μερίδα του κοινού είναι ότι, προφανώς κατόπιν κακής συμφωνίας, τα δικαιώματα του “A Vampyre Story 2: A Bat’s Tale”, όπως θα ονομαζόταν η περιβόητη συνέχεια, ανήκουν μέχρι και σήμερα στην εταιρεία Crimson Cow, που είχε αναλάβει το publishing του αρχικού τίτλου.  Όπως και να έχει, στην περίπτωση του “Duke Grabowski: Mighty Swashbuckler” κατάφερε να συγκεντρώσει τα $40.000 που έκρινε ότι ήταν απαραίτητα για να φέρει εις πέρας το εν λόγω εγχείρημα, οπότε πάμε να δούμε τί μας παραδίδει αυτή τη φορά.

THE QUEST TO BECOME CAPTAIN

Στο ξεκίνημα της περιπέτειας παρακολουθούμε το πλήρωμα του πλοίου Brazen Blade να εκκινεί τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου καπετάνιου, μετά τον θάνατο του Cpt. Amerigo. Μεταξύ των συμμετεχόντων περιλαμβάνεται κι ο θηριώδης Duke Grabowski, τις ηγετικές ικανότητες του οποίου όμως αμφισβητούν τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Με μπροστάρη τον Slewface, που επίσης έχει αρχηγικές βλέψεις, του αναθέτουν μία αποστολή, ώστε ν’ αποδείξει ότι διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για να χριστεί καπετάνιος: Να καταφέρει να γοητεύσει τρεις γυναίκες που βρίσκονται στο νησί που έχει προσαράξει το πλοίο. Φυσικά η αποστολή είναι εντελώς στημένη, καθώς κανείς δε πιστεύει ότι θα καταφέρει να τη φέρει εις πέρας ο αγαθός γίγαντας Duke. Μπορεί σωματικά να μην έχει όμοιό του, η λεκτική του ικανότητα όμως, όπως κι η ευχέρεια στην επικοινωνία με τις γυναίκες, βρίσκονται σ’ εμβρυακό στάδιο.

Duke Grabowski Mighty Swashbuckler Part 1 Snap2Η αυστηρή Nancy Steele. Ποια σας θυμίζει;

Όπως συμβαίνει όμως σε τέτοιες περιπτώσεις, η τύχη ευνοεί τους αγαθούς και τολμηρούς. Έτσι λοιπόν, με τη συνδρομή αυτής, ο πρωταγωνιστής μας θα χρειαστεί να βάλει το μυαλό του να δουλέψει, θα επιστρατεύσει παράλληλα την πάντοτε χρήσιμη δύναμη των μυών του και θ’ αναζητήσει συμμάχους μεταξύ των κατοίκων του νησιού. Ανάμεσα σ’ άλλα θα καλεστεί να παλέψει μ’ έναν θηλυκό γορίλα, να τα βάλει με ζόμπι πειρατές, καθώς και να κοροϊδέψει την γοητευτική Nancy Steele, που εκτελεί χρέη σερίφη στο νησί. Είναι μάλλον περιττό να σας πω ότι τόσο από άποψη εμφάνισης όσο και χαρακτήρα, η Steele παραπέμπει ευθέως στη θρυλική κυβερνήτη Elaine Marley του Monkey Island saga. 

Prev
1/3 Next »

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

70 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Όμορφα σχεδιασμένοι χώροι και πολύχρωμες τοποθεσίες
 • Ποικιλία χαρακτήρων
 • Ορισμένα voice overs (Duke, Jane Starling) είναι απολαυστικά
 • Αποπνέει μία έντονα κεφάτη ατμόσφαιρα
 • Πραγματικά αξιολάτρευτος πρωταγωνιστής!

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • Κακή απόδοση των 3D models, ειδικά στα διάφορα close ups
 • Η εκφραστικότητα των χαρακτήρων δεν είναι η καλύτερη δυνατή
 • Προβληματικό lip synchronization
 • Παραείναι εύκολο και σύντομο, με διάρκεια που κινείται στις 2.5 ώρες
 • Η μεταφορά αυτούσιων μουσικών κομματιών απ’ το “Ghost Pirates of Vooju Island” μάλλον του κάνει κακό, προσδίδοντας έναν αέρα προχειρότητας

Ο Συντάκτης

Μάνος Καρκαλέμης

Μάνος Καρκαλέμης

Λάτρης των adventure games, απολαμβάνει τη νέα άνθιση που συντελείται στο είδος τα τελευταία χρόνια, διασκεδάζοντας πολύ με όσους κάνουν λόγο για παραμελημένη κατηγορία gaming, που υστερεί έναντι των υπολοίπων...

Please login to comment

Comments (2)

 • Γουστόζικο φαίνεται, ενδέχεται σε φάση βαθιάς, αγνής αντβεντσουρίλας, να το τιμήσω!

  about 1 year ago
  0 Like
 • καθε νεο adventure ειναι καλο νεο.

  about 1 year ago
  0 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.