Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

23 August 2017 Συντάκτης: Παύλος Γεράνιος

HELLBLADE: SENUA'S SACRIFICE

“Everywhere I looked, demons of the future [were] on the battlegrounds of one’s emotional plane.”

HELLBLADE: SENUA'S SACRIFICE

Είχα μεγάλη δυσκολία στο να βρω την κατάλληλη εισαγωγή για αυτήν την κριτική επισκόπηση. Ήμουν διχασμένος μεταξύ του να γίνω αφόρητα φιλοσοφικός, στην προσπάθειά μου να αντικατοπτρίσω πώς είναι δυνατόν να φτάσει ένας τίτλος να έχει τεράστιο ποιοτικό πήχη, μέχρι να γίνω θεατρικός για να αποδώσω τα συναισθήματα που μου άφησε το Hellblade: Senua’s Sacrifice. Στο τέλος, επέλεξα να σας παρουσιάσω την εσωτερική μου διαπάλη, ενδεικτική της θεματολογίας μεταξύ άλλων που άπτεται ο τίτλος. Αγαπητέ αναγνώστη να είσαι βέβαιος για ένα μόνο πράγμα: το Hellblade είναι ένας ιδιαίτερος τίτλος.
 
Senua main 9 smallΠοιο είναι το πραγματικό νόημα πίσω από τις ιστορίες των Βορείων;

Η πρώτη μου επαφή με το Hellblade ήταν πριν τρία χρόνια όταν παρακολούθησα για πρώτη φορά το teaser trailer του παιχνιδιού. Επιβλητική ατμόσφαιρα η οποία υποδείκνυε ότι είχαμε να κάνουμε με έναν τίτλο με ιδιαίτερη έμφαση στην action πλευρά, εμπλουτισμένη με horror στοιχεία και καθόλα επηρεασμένη από τη σκανδιναβική μυθολογία  (ρούνοι στο σπαθί της ηρωίδας και τοιαύτα). Ομολογώ ότι το άφησα να περάσει ήσυχα κάτω από το ραντάρ, εσκεμμένα κρατώντας μικρό καλάθι. Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που κυκλοφορίες στο χώρο του gaming αντλούν (εύκολη) έμπνευση από την σκανδιναβική μυθολογία αλλά καταλήγουν να είναι κατώτερες των προσδοκιών. Πόσο λάθος ήταν οι αρχικές μου εντυπώσεις! Πόσο σοφή επιλογή έκανα όταν αποφάσισα να μην πέσω στο παιχνίδι του hype! Μπήκα στο «παιχνίδι» εντελώς ανυποψίαστος για το τι θα εκτυλισσόταν μπροστά στα μάτια μου. Παρότι είμαι ακόμη στη διαδικασία «χώνεψης» για τα όσα είδα στην οχτάωρη (και κάτι ψιλά) ενασχόλησή μου με το Hellblade, θα προσπαθήσω να σας περιγράψω τι πραγματικά είναι.
 
Senua main 2 smallΚαι περπάτησα ανάμεσα σε ένα νεκροταφείο πλοίων…

YOU MIGHT AS WELL BE BLOODY DEAD, IN BLOODY ORKNEY

Πολλές περιγραφές και ταμπέλες έχουν χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσουν το Hellblade: «εστιασμένο σε horror, action game», «hack’n’slash», «narrative novel». Παρότι είναι σωστοί στα επί μέρους στοιχεία είναι λάθος στην ουσία του παιχνιδιού. Το Hellblade είναι μία σπουδή των δημιουργών του πάνω στην ανθρώπινη ψύχωση χρησιμοποιώντας τα video games ως μέσο απεικόνισης και έκφρασης, και μία ολοκληρωτική εμπειρία για οποιονδήποτε αποφασίσει να το παίξει. Ξεπερνάει τα στενά όρια της ταμπέλας και παραδίδει στο κοινό του μία αξεπέραστη εμπειρία εμβύθισης (immersion) στον κόσμο του.

Senua main 5 smallΤο νεκρό άλογο της Hel

Η ηρωίδα μας, Senua, είναι μία πολεμίστρια Κελτικής προέλευσης, ο σχεδιασμός της οποίας είναι βαθύτατα επηρεασμένος από την φυλές των φυλών Πηκτών που έδρευαν στη βόρεια Σκωτία κατά τη Ρωμαϊκή κατοχή της Μεγ. Βρετανίας. Η Senua, λοιπόν, καταφτάνει στη Helheim, τη χώρα των νεκρών κατά τους σκανδιναβικούς μύθους, για να διεκδικήσει τη λύτρωση για το χαμένο εραστή της. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η ιστορία της είναι η κελτική εκδοχή του μύθου του Ορφέα και της Ευρυδίκης, με τους ρόλους αντεστραμμένους. Ήδη από την αρχή του παιχνιδιού καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Senua είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, δεδομένου ότι καταφτάνουμε ως ένας σιωπηλός παρατηρητής μέσα στο κεφάλι της. Μας υποδέχεται μία φωνή, μία εκ πολλών – που θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με τις Ερινύες, η οποία μας προτρέπει να ακολουθήσουμε τη Senua στο ταξίδι της. Ο στόχος της είναι απλός: να φτάσει και να αντιμετωπίσει την Hela, τη θεά του Θανάτου, και να διεκδικήσει τον Dillion – τον εραστή της – πίσω στη χώρα των ζωντανών.

Senua main 6 small“Out, damned spot! Out, I say! One, two. Why,
then, 'tis time to do't. - Hell is murky!”

Ειλικρινά δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την ιστορία της Senua. Παρότι βασίζεται σε μία απλή υπόθεση, ξεδιπλώνει όλο το σενάριό της με τρόπο αριστοτεχνικό σε ένα περίπλοκο δικτυωτό μοτίβο. Μικρές νύξεις στην αφήγηση συγκροτούν ένα λεπτομερές υπόβαθρο και ανάπτυξη του χαρακτήρα, εφάμιλλο του οποίο σπάνια βλέπουμε στις οθόνες μας. Τα δαιμόνια της Senua ισορροπούν μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Το παιχνίδι εξάλλου χρησιμοποιεί τη Senua ως όχημα για να δώσει μία μικρή γεύση από τις παραισθήσεις και τις ψευδαισθήσεις που βιώνει ένα ψυχωτικό άτομο. Ναι, η Senua είναι ψυχωτική αφού η επαφή της με την πραγματικότητα είναι αρκετά λεπτή, κάτι που είναι ξεκάθαρο από την αρχή. Πώς θα ήταν διαφορετικά άλλωστε να μας κοιτάει στα μάτια σαν να ήμαστε πραγματικά εκεί; Εμείς κοιτάμε απλώς μέσα από το τηλεσκόπιο, είμαστε ανύπαρκτοι παρατηρητές της ιστορίας.

Senua main 8 smallΠαρότι δεν είναι εφάμιλλες των Dark Souls, οι μάχες με τα «αφεντικά» είναι ιδιαίτερα έντονες και η παρουσίασή τους προσεγμένη.

Prev
1/3 Next »

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

100 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Εκθαμβωτικός οπτικός τομέας. Η UnrealEngine4 κεντάει.
 • Αψεγάδιαστος ήχος.
 • Σκηνοθετική προσέγγιση που σε έχει συνέχεια στην άκρη του καθίσματός σου.
 • Μερικές σεκάνς του παιχνιδιού είναι απλώς ιδιοφυείς.
 • Αυτό τα ζεύγος ματιών…

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • Τα ελάχιστα bugs που διορθώνονται όσο περνάει ο καιρός δεν είναι σε καμία θέση να αμαυρώσουν αυτό το διαμάντι. Τέλος.

Ο Συντάκτης

Παύλος Γεράνιος

Παύλος Γεράνιος

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows...

Please login to comment

Comments (10)

 • Πολύ ενδιαφέρον το παιχνίδι, καλύτερο απ'όσο το περίμενα.
  Η ιστορία που αφηγείται ειδικά είναι πρωτότυπη, στο κείμενο δείχνεις πράγματι ενθουσιασμένος Βόρειε οπότε σίγουρα αξίζει να το αγοράσω.
  Θα περιμένω την Retail έκδοση αν και οταν έρθει.

  about 5 months ago
  1 Like
 • In reply to: Steel_Havoc

  Κι εγώ για retail ψηνόμουν αλλά αν δεν έρθει (σχετικά) σύντομα, θα πάω για digital, φαίνεται παιχνιδάρα και τα αξίζουν οι Νίντζα. :)

  about 5 months ago
  2 Like
 • In reply to: Steel_Havoc

  Κι εγώ σε τέτοια φάση είμαι αλλά η παρουσίαση με σπρώχνει να το πάρω digital.

  about 4 months ago
  0 Like
 • In reply to: Steel_Havoc

  Πιθανολογώ χωρίς να γνωρίζω ότι το πιο πιθανό retail που θα μπορέσει να δει κανείς είναι κάποια έκδοση από το indiebox. Τίποτα δεν είναι βέβαιο φυσικά, αλλά κρίνω με δεδομένες τις συνεργασίες τους (έχει μπει και το Wellcome Trust ως χρηματοδότης). Επομένως το Hellblade δεν αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως video game, αλλά και ως επαφή/ενημέρωση του γενικού πληθυσμού με το επιστημονικό αντικείμενο μελέτης της ψύχωσης (έχει δηλαδή και ακαδημαϊκές προεκτάσεις). Μακάρι να βγάλουν ένα κουτάκι όμως!

  about 4 months ago
  1 Like
 • In reply to: Steel_Havoc

  Οι devs έχουν μιλήσει μόνο για digital κυκλοφορία και εξηγούν στο FAQ τους για πιο λόγο.

  about 4 months ago
  0 Like
 • Δηλαδή... σου άρεσε;

  about 5 months ago
  0 Like
 • In reply to: Great0ldOne

  Δεν τρελάθηκα κιόλας. /s

  about 5 months ago
  5 Like
 • Μπορώ να πω ότι το review με έπεισε 100% να το πάρω.

  Όσο για το Retail, και εμένα θα με έψηνε, αλλά δεν ξέρω αν θα το περιμένω. Μην τυχόν και έχει μέσα μόνο ένα Dvd και ένα κλειδί....

  about 4 months ago
  0 Like
 • Πολύ μερακλίδικη παρουσίαση Παύλο. Τέτοιες εμπειρίες δεν πρέπει να χάνονται. Μπηκε wishlist.

  about 4 months ago
  0 Like
 • Μόλις το ολοκλήρωσα. Καθηλωτικό σαν εμπειρία, δεν θα έπρεπε να μπαίνει βαθμολογία καθόλου σε τέτοιες δημιουργίες, είναι καθαρά 0 ή 100% αναλόγως προδιάθεσης παίκτη. Μηχανικά εντελώς, ένας αποστασιοποιημένος παρατηρητής, όντως θα το βαθμολογούσε με 75-78% λόγω της διαρκούς επανάληψης των ίδιων απλών ενεργειών μέσα στο παιχνίδι.

  Στην πραγματικότητα φυσικά, η ανάγκη για παιχνίδι με ακουστικά σε συνδυασμό με το ακραίο ψυχοπλάκωμα της όλης κατάστασης, με βρήκαν να χτυπιέμαι κάθιδρος πάνω στο χειριστήριο το τελευταίο δίωρο, να γλιστράνε τα χέρια μου από τον ιδρώτα, να μην συμπαθώ καν ιδιαίτερα τη Σένουα και τελικά η όλη ιστορία να μη με συγκινεί και ιδιαίτερα, αλλά ο εμβαπτισμός σε αυτό το ζόφο λεπτό-προς-λεπτό, ήταν φαρμάκι σκέτο.

  Πολύ ιδιαίτερη γεύση για συγκεκριμένο κοινό, σε συγκεκριμένη φάση. Δεν μπορώ να πω ότι το διασκέδασα, αλλά σίγουρα δεν θα το ξεχάσω.

  about 4 months ago
  0 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.