Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

21 January 2013 Συντάκτης: Αλέξανδρος Γκέκας

DEFENCE GRID: CONTAINMENT

Τελευταίος σταθμός πριν το Defence Grid 2

DEFENCE GRID: CONTAINMENT

Αγαπώ τα tower defence games γιατί μιλούν απευθείας στη "χελώνα" που κρύβεται στα βάθη της gaming ψυχής μου. Κατά την ενασχόλησή μου με το είδος των RTS, το σχέδιό μου παραμένει σταθερό και αναλλοίωτο ανεξαρτήτως παιχνιδιού, αντιπάλου ή συνθηκών: με το που θα αρχίσει το επίπεδο, ρίχνω όλη μου την ενέργεια και resources στην κατασκευή τειχών και αμυντικών συστημάτων για την προστασία της βάσης μου. Δε με νοιάζει η επέκταση στο χάρτη, αδιαφορώ για το scouting των αντίπαλων builds, δεν ασχολούμαι καν με harassment. Ικανοποιούμαι μόνο όταν βλέπω τη βάση μου να έχει επεκταθεί στο μισό χάρτη και να διαθέτει τέτοια αμυντικά συστήματα ώστε όλες οι εχθρικές μονάδες να συντρίβονται πάνω τους σαν τα μυγάκια στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, το είδος των tower defence games ενσαρκώνει σε ένα πακέτο όλα τα χαρακτηριστικά που με ελκύουν στα RTS: χτίσιμο αμυντικών συστημάτων και εξόντωση των επιτιθέμενων. Το αρχικό Defence Grid: Τhe Awakening κυκλοφόρησε το 2008 και αναγνωρίστηκε από όλο τον κόσμο ως ο κορυφαίος εκπρόσωπος του είδους του, συνδυάζοντας εκπληκτικό gameplay με ενδιαφέρουσα πλοκή και ατμόσφαιρα. Τον Ιούλιο που μας πέρασε η Hidden Path ξεκίνησε Kickstarter για τη χρηματοδότηση του Defence Grid 2, υποσχόμενη την κυκλοφορία ενός expansion για το Defence Grid αν οι προσφορές έφθαναν στο μίνιμουμ επίπεδο των $250.000, όπως και έγινε τελικά. Αυτό ακριβώς το expansion παρουσιάζουμε σήμερα!

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΥΝΑ

Καταρχάς, μια απαραίτητη σημείωση: αν είστε νέοι στο είδος των tower defence games και θέλετε να ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας, θα ήταν σαφώς προτιμότερο να προμηθευτείτε το αρχικό Defence Grid (το οποίο άλλωστε απαιτείται για να παίξετε το expansion) συν τα DLC και να τα ολοκληρώσετε πριν περάσετε στο Containment. Όχι μόνο γιατί το expansion συνεχίζει την ιστορία από το τέλος των όσων προηγήθηκαν, αλλά και γιατί θεωρεί οτι είστε ήδη έμπειροι παίκτες του Defence Grid και ξεκινά ήδη από τον πρώτο χάρτη με υψηλό επίπεδο δυσκολίας. Παίξτε πρώτα τουλάχιστον το Awakening ώστε να εξοικειωθείτε με τα είδη των towers και μετά μπορείτε να συνεχίσετε με το Containment. Επομένως στο review θα σχολιάσουμε από την οπτική του παίκτη που έχει ήδη αγοράσει και παίξει το αρχικό παιχνίδι.

defence1Ααχ, τα παλιά καλά λημέρια.

Πόλος έλξης για τους οπαδούς της σειράς είναι ασφαλώς η νέα campaign με οκτώ ολοκαίνουρια επίπεδα. Επιπρόσθετα, το Containment περιλαμβάνει ορισμένα εναλλακτικά game modes ώστε να παίξετε τα διαθέσιμα levels με διαφορετικές παραμέτρους. Συνολικά η Hidden Path αναφέρει οτι το expansion προσφέρει 15 ώρες gameplay, αριθμός μάλλον υπερβολικός αν αναφερόμαστε σε ένα απλό playthrough των καινούριων χαρτών (υπολογίστε περίπου 7-10 ώρες κατά μέγιστο) αλλά αναμφίβολα πολύ μικρός αν σκοπεύετε να εξαντλήσετε όλα τα διαθέσιμα modes και να μαζέψετε τα 13 καινούρια achievements. Λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή τιμή αγοράς (4,99€) πιστεύω οτι το Containment προσφέρει επαρκές περιεχόμενο ώστε να δικαιολογήσει και με το παραπάνω τα χρήματα που ζητά. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στο γραφικό σχεδιασμό των χαρτών οι οποίοι, αντίθετα με τους υπάρχοντες χάρτες στο Awakening, διαθέτουν όλοι τη δική τους ταυτότητα και ξεχωριστά περιβάλλοντα, οπότε δεν πρόκειται να βαρεθείτε παίζοντας ξανά και ξανά σε όμοιους εμφανισιακά χάρτες. Εξίσου ενδιαφέρουσα παρουσιάζεται η πλοκή του παιχνιδιού, με αρκετές αναπάντεχες εξελίξεις αλλά και ορισμένες αποκαλύψεις για το παρελθόν των αγαπημένων μας πρωταγωνιστών, αφήνοντάς μας με πολλές υποσχέσεις για τα όσα πρόκειται να δούμε και να μάθουμε στο Defence Grid 2. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει για άλλη μια φορά στις ομιλίες, τόσο οι παλιοί όσο και οι καινούριοι χαρακτήρες αποδίδουν τους διαλόγους με το συναίσθημα και το ρεαλισμό που απαιτείται από τις σεναριακές εξελίξεις.

Αν έχω κάποιο παράπονο όσον αφορά το περιεχόμενο του Defence Grid: Containment, αυτό εστιάζεται στην απουσία καινούριων towers και εχθρών. Σύμφωνοι, το υπάρχον "ρόστερ" του Defence Grid παρουσίαζε ούτως ή άλλως αξιοσημείωτη ποικιλία και στους δύο τομείς, όμως από ένα expansion ο παίκτης περιμένει να δει νέες μονάδες που θα τον αναγκάσουν να προσαρμόσει την τακτική του στα νέα δεδομένα. Οι έμπειροι παίκτες του Awakening γνωρίζουν πολύ καλά το είδος των towers που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κάθε εχθρική μονάδα, οπότε η γνώση αυτή παραμένει το καλύτερο όπλο για την επικράτηση στους περισσότερους χάρτες. Χωρίς να παραβλέπω τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους μιας μικρής εταιρίας όπως η Hidden Path, θεωρώ πως θα μπορούσαν να είχαν προστεθεί 1-2 καινούριοι towers και μονάδες στο Containment.

STRANGE NEW WORLDS

defence2Η τοποθέτηση των towers θέλει πολλή σκέψη...

Οι οκτώ νέοι χάρτες ακολουθούν τα πρότυπα των "προχωρημένων" χαρτών του Awakening και αναγκάζουν τον παίκτη να λάβει πολλαπλούς παράγοντες υπόψη πριν ξεκινήσει την τοποθέτηση των towers. Κανένας χάρτης δεν είναι γραμμικός, όλοι διαθέτουν ανοικτά κομμάτια και εναλλακτικές διαδρομές που θα δυσκολέψουν σημαντικά τις αποφάσεις σας. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη "ιδανική" λύση για την ολοκληρωση των επιπέδων, ο σχεδιασμός των χαρτών και η ποικιλία των διαθέσιμων towers επιτρέπει τον πειραματισμό με εναλλακτικά σχέδια δράσης, αν και παρατήρησα οτι ο σχηματισμός των εχθρικών waves ενθαρρύνει συνήθως τη χρήση δυνατών towers (Tesla, Cannons) σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με το Awakening και τα DLC του. Σε αρκετούς χάρτες πάντως χρειάστηκε να αλλάξω την αρχική μου τακτική και να δοκιμάσω κάτι εντελώς διαφορετικό μέχρι να δω την πολυπόθητη οθόνη της νίκης, το παιχνίδι δε χαρίζει κάστανα στον τομέα της δυσκολίας. Μην απογοητευθείτε αν διαπιστώσετε οτι κολλάτε σε κάποιο χάρτη, δοκιμάστε διαφορετικό συνδυασμό towers και "παίξτε" με τις διαδρομές της πίστας μέχρι να βρείτε τη στρατηγική που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στον τεχνικό τομέα ομολογώ πως δεν παρατήρησα κάποια ουσιώδη βελτίωση. Στο σύστημα της δοκιμής (Intel Core 2 Quad 6600, 4GB RAM, Raden HD6850, ανάλυση 1680x1050) to Defence Grid: Containment έτρεξε φυσικά άψογα, χωρίς επιβραδύνσεις στο framerate ακόμα και όταν στην οθόνη γινόταν χαμός από εξωγήινους και πυρά των towers. Ωστόσο θα ήθελα να είχαμε δει κάποιες επιπλέον επιλογές στο μενού γραφικών, για παράδειγμα ορισμένες options για προηγμένο antialiasing που θα βοηθούσαν στη βελτίωση του τελικού αποτελέσματος. Τα γραφικά δεν είναι άσχημα, απλώς περίμενα να δω κάτι καλύτερο με δεδομένο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την κυκλοφορία του Awakening.

defence3Πόσο μισώ τους shielded εχθρούς!

Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο που να χρήζει επισήμανσης σχετικά με το Defence Grid: Containment, τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Το expansion συνεχίζει να προσφέρει το ίδιο κορυφαίο gameplay του αρχικού παιχνιδιού, διαθέτει ενδιαφέροντες νέους χάρτες και πολλαπλά καινούρια game modes, θα κρατήσει το ενδιαφέρον του βετεράνου tower defence fan με τον ανοικτό σχεδιασμό των επιπέδων και την υψηλή δυσκολία. Από την άλλη, η έλλειψη νέων towers/units αφαιρεί λίγο από τον ενθουσιασμό για την κυκλοφορία του expansion, χωρίς πάντως να επηρεάζει τον παράγοντα του value for money. Αν είστε οπαδός του Defence Grid, επιβάλλεται να παίξετε το Containment.

Με οκτώ νέα επίπεδα και συνέχιση της πλοκής από το τέλος του προηγούμενου παιχνιδιού, το Defence Grid: Containment λειτουργεί ως ένα καλό ορεκτικό για το κυρίως πιάτο του Defence Grid 2, το οποίο όμως φαίνεται να αργεί ακόμα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

87 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Οκτώ ποιοτικοί νέοι χάρτες
 • Καινούρια game modes
 • Ομιλίες υψηλού επιπέδου
 • Καλό value for money

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • Απουσία νέων towers και μονάδων
 • Στασιμότητα στα γραφικά

Ο Συντάκτης

Αλέξανδρος Γκέκας

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

Please login to comment

Comments (6)

 • Sold, αν και ανήκω σε αυτούς που δε θα έπαιρναν το DG: C, μόνο αν είχε bug που σου έκανε format το σκληρό όταν πήγαινες να το τρέξεις :p.

  about 5 years ago
  0 Like
 • Ωραίο ακούγεται το expansion. Εγώ παίζω ακόμα το awakening, και ομολογουμένως είναι συναρπαστικό!
  Βέβαια είναι κάποια towers που ούτε καν τα χρησιμοποιώ, όπως το concusion.
  Περιμένω το 2 να δω τι αλλαγές θα φέρει! :)

  about 5 years ago
  0 Like
 • In reply to: ultimus

  Άμα βάλεις σε γωνία Π μερικά concussion και στο κέντρο ένα temporal και τα αναβαθμίσεις κάνουν φοβερή δουλειά, ότι περνάει αργά πεθαίνει!!!

  about 5 years ago
  2 Like
 • In reply to: ultimus

  Χμμ καλή ιδέα ακούγεται! Θα το τεστάρω ;)

  about 5 years ago
  0 Like
 • Κρίμα να μην υπάρχουν άλλα τέτοια αξιόλογα tower defence παιχνίδια. Τι καλύτερο από το να κάθεσαι αργά το βράδυ και να χαλαρώνεις με ένα ήρεμο tower defence παιχνιδάκι. Ούτε πιστολίδια, ούτε τρέξιμο.... Απλά και χαλαρά!!!

  about 5 years ago
  1 Like
 • In reply to: mitsarasss

  Συμφωνώ απολύτως :) Είναι κρίμα που άλλες εταιρίες δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν κάτι εξίσου ποιοτικό.

  about 5 years ago
  0 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.