Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

10 May 2017 Συντάκτης: Κώστας Καλλιανιώτης

EXPEDITIONS: VIKING

Oden in the sky up high, let the ravens of yours fly...

EXPEDITIONS: VIKING

Φημισμένοι πολεμιστές. Βάρβαροι ειδωλολάτρες. Μάστιγα των ακτών της Ευρώπης στα χρόνια του πρώιμου Μεσαίωνα. Προσωπικοί φρουροί του Βυζαντινού Αυτοκράτορα. Πρωταγωνιστές σε δημοφιλείς σειρές του History Channel. Είτε ως ιστορικές μορφές της βόρειας Ευρώπης είτε ως το αρχέτυπο ενός "απολίτιστου" (με βάση τα τυπικά μεσαιωνικά χριστιανικά ήθη της δύσης) αλλά πανίσχυρου πολεμιστή, το ευρύτερο ίματζ των Vikings έχει επηρεάσει καθοριστικά την συλλογική κουλτούρα της ανθρωπότητας και ασκεί διαχρονικά μια ιδιαίτερη γοητεία. Η πλειοψηφία των ταινιών, σειρών, πάσης φύσεως μουσικών δημιουργιών και, προφανώς, των games που ασχολήθηκαν με τους Vikings και τον βίο τους εστιάζουν κυρίως στο πάνθεό τους και στα πολεμικά τους κατορθώματα, όμως η αλήθεια είναι πως οι Vikings πέρα από τρομεροί πολεμιστές υπήρξαν παράλληλα και αγρότες, έμποροι, πάσης φύσεως τεχνίτες, θαλασσοπόροι, εξερευνητές... Δραστήριοι άνθρωποι της εποχής τους, με άλλα λόγια. Και μια τέτοια ανθρώπινη ιστορία, που συνδυάζει το πνεύμα της περιπέτειας με ευρύτερα ζητήματα οικογένειας και πατρίδας, βρίσκεται στον πυρήνα του Expeditions: Viking, της νεότερης κυκλοφορίας των Δανών δημιουργών της Logic Artists που πριν από 4 περίπου χρόνια μας χάρισαν το εξαιρετικό kickstarterομένο Strategy-RPG, Expeditions: Conquistador.

Τα γεγονότα του Viking ξεκινούν γύρω στο 790 μΧ, δηλαδή λίγα μόλις χρόνια πριν την περίφημη επιδρομή των Vikings στο μοναστήρι του Lindisfarne στο βρετανικό βασίλειο της Northumbria (γεγονός το οποίο θεωρούν συμβατικά οι ιστορικοί ως αρχή της "Viking Age"). Ο πατέρας μας, απερίσκεπτος και τυχοδιώκτης Thegn του μικρού αλλά υπερήφανου χωριού Skjern της σημερινής Δανίας, βρίσκει τον θάνατο κατά τη διάρκεια μιας υπερ-αισιόδοξης επιδρομής στις ακτές της Βρετανίας. Αν και δεν είμαστε τo πρωτότοκο τέκνο, καταλήγουμε να κληρονομούμε την ηγεσία ολόκληρης της Clan του μέσα σε αρκετά έντονο κλίμα αμφισβήτησης, προερχόμενο τόσο από την ίδια την Clan όσο και από γειτονικούς ηγεμόνες, οι οποίοι μας απειλούν ευθέως με πόλεμο. Με τα ανοιχτά μέτωπα να είναι πολλαπλά, διαμορφώνονται οι τρεις κύριοι άξονες της αποστολής μας: η ανόρθωση της στρατιωτικής ισχύος της Clan μας, η εξασφάλιση της εμπορικής-οικονομικής ευημερίας του Skjern, και η διοργάνωση ταξιδιού προς το βασίλειο της Northumbria προκειμένου να εξασφαλίσουμε πόρους και συμμάχους στον αγώνα για την παραμονή μας στην ηγεσία.

viking-snap1-smallLEAVE NO CROSS UNTURNED

Το πώς θα τα πραγματοποιήσουμε όλα αυτά βέβαια κατά τις περιηγήσεις μας στην Δανία και την βόρεια Βρετανία (με τις 2 τοποθεσίες να αποτελούν ουσιαστικά και τα δύο ξεχωριστά Chapters του παιχνιδιού, αν και κατά τη διάρκεια του Chapter 2 διατηρούμε την δυνατότητα να επιστρέψουμε ανά πάσα στιγμή πίσω στη Δανία με το πλοίο μας), επαφίεται καθαρά σε εμάς. Θα είμαστε οι τυπικοί αιμοδιψείς Vikings που σφάζουν τους Χριστιανούς και λεηλατούν τα πάντα στο πέρασμά τους, ή θα επιδιώξουμε μια πιο ήπια και συμβιβαστική προσέγγιση; Θα συγχωρέσουμε τους εχθρούς μας ή θα τους τιμωρήσουμε σκληρά; Θα επιλέξουμε να αναγάγουμε το Skjern σε ένα κέντρο πολιτισμού και εμπορίου, ή σε ένα απόρθητο φρούριο που θα εκφοβίζει φίλους και εχθρούς; Θα ταξιδέψουμε στην Βρετανία ως στυγνοί κατακτητές, ως μισθοφόροι των εκάστοτε ντόπιων συμφερόντων, ως έμποροι, ή ως απλοί τυχοδιώκτες και αναζητητές πλούτου και δόξας με κάθε τρόπο όπως ο πατέρας μας; Οι απαντήσεις στα παραπάνω (και σε άλλα πολλά) ερωτήματα διαμορφώνονται από τις επιλογές μας στα quests και τους διαλόγους του παιχνιδιού, και επηρεάζουν την κατάσταση του κόσμου που θα διαμορφωθεί κατά το φινάλε της περιπέτειάς μας.

Όπως είχα αναφέρει και στο Preview του game προ ολίγων μηνών, ουσιαστικότερη διαφορά ανάμεσα στο Vikings και στο Conquistador είναι πως μιλάμε εν προκειμένω για ένα κατά πολύ περισσότερο "παραδοσιακό" RPG σε σχέση με τον εμπνευσμένο από τα King's Bounty και Heroes of Might and Magic Strategy/RPG χαρακτήρα του Conquistador. Έτσι, η turn-based περιήγηση στον adventure map που κυριαρχούσε στο E:C έχει αντικατασταθεί στο Vikings από το τυπικό real-time περιβάλλον ενός isometric RPG, περιβάλλον το οποίο εφαρμόζεται τόσο κατά τα ταξίδια μας στον World Map και στις "επισκέψεις" μας στις πάσης φύσεως τοποθεσίες αυτού, όσο και στις περιηγήσεις μας μέσα στις επιμέρους τοποθεσίες όπου συνομιλούμε με NPCs, αναλαμβάνουμε quests, εξερευνούμε, πολεμάμε, και γενικά RPGάρουμε όπως έχουμε RPGάρει πολλάκις στο παρελθόν σε isometric role-playing games όπως το Tyranny, το Wasteland 2 ή το Arcanum.

viking-snap2-smallΗ ευρύτερη περιοχή δράσης του game. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δημιουργοί του έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυκλοφορίας Expansion που θα λαμβάνει χώρα στη Γαλλία!

Κάποιοι ίσως πουν πως με αυτήν την αλλαγή χάνεται κάπως ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του E:C, και αν εστιάσουμε αποκλειστικά στο gameplay το παράπονο αυτό ίσως και να έχει κάποια βάση, πόσω μάλλον αν εκφραστεί λαμβάνοντας υπόψιν και την σχετική αφθονία των παραδοσιακών isometric RPGs σε σχέση με τα Strategy-RPG που υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά. Όμως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως το Viking είναι κάποιο άψυχο game που μοιάζει με τα εκατοντάδες άλλα παιχνίδια του είδους - αντιθέτως, ο σαφής προσανατολισμός του προς το RPG στοιχείο αφενός παρέχει gameplay δυνατότητες και προοπτικές που τo Conquistador δεν μπορούσε καν να ονειρευτεί, αφετέρου αποτελεί εξαιρετικό μέσο υλοποίησης του θέματος επιλογών-επιπτώσεων που ανέλυσα και λίγο πιο πάνω. Αυτές οι επιλογές άλλωστε, δεδομένου και του άκρως ενδιαφέροντος setting στο οποίο καλούνται να λάβουν χώρα, είναι και ο ουσιαστικός λόγος που θα παίξει κάποιος το game.

Και μιλάμε για πληθώρα επιλογών, όχι αστεία. Πέρα από την βασική σεναριακή επιλογή που θα κληθούμε να κάνουμε σε κάποιο κρίσιμο σταυροδρόμι του Main Quest και η οποία αφορά το αν θα συμμετάσχουμε στον πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στους Αγγλο-Σάξονες της Northumbria και στους Πίκτες του βορρά, βοηθώντας μια από τις 2 παρατάξεις να επικρατήσουν με αντάλλαγμα την υποστήριξή της στις διαμάχες μας πίσω στην Δανία, ή αν θα κατακτήσουμε και θα λεηλατήσουμε απλώς όλη τη βόρεια Βρετανία στο όνομα της Clan μας (με κάθε υπο-σκέλος αυτών των τριών διαφορετικών μονοπατιών να έχει προφανώς και άλλα έξτρα σταυροδρόμια επιλογών εδώ κι εκεί), υπάρχει αφθονία διαθέσιμων επιλογών σε κάθε ξεχωριστό σημείο του ταξιδιού μας, τόσο κατά την επίλυση των διαφόρων side-quests όσο και στη συναναστροφή μας με τους ανά τον κόσμο NPCs ή με τα μέλη του party/Hird μας.

 viking-snap3-smallΞοδεύοντας μέρος των διαθέσιμων resources μας, μπορούμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να αναβαθμίσουμε πτυχές του χωριού μας. Ορισμένα από τα κτίρια διαθέτουν 2 αλληλοαποκλειόμενα μονοπάτια εξέλιξης τα οποία προσφέρουν είτε πόντους "Power" είτε "Prosperity", που επηρεάζουν σε μεγάλο ποσοστό τα γεγονότα του φινάλε.

Prev
1/2 Next »

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

86 / 100

+ ΘΕΤΙΚΑ

 • Εξαιρετική απεικόνιση της ατμόσφαιρας της εποχής.
 • Πολλές και διαφορετικές επιλογές, στους διαλόγους και σε όλες τις βαθμίδες των Quests.
 • Οι πράξεις μας σε όλη τη διάρκεια του game επηρεάζουν τα γεγονότα του φινάλε.
 • Ως επί το πλείστον άρτια υλοποίηση των Turn-Based μαχών.
 • Σε γενικές γραμμές, εξαιρετικό "επόμενο βήμα" για την εταιρία μετά το Conquistador.

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • Αρκετά τεχνικά προβλήματα, ακόμα και μετά τα πρόσφατα patches.
 • Ο χρονικός περιορισμός του Main Quest θα μπορούσε να είναι ελάχιστα πιο χαλαρός (update: το τελευταίο patch παρέχει ένα έμμεσο workaround για αυτό).
 • Θα εκτιμούσαμε μερικές έξτρα επιλογές για την γωνία της κάμερας...

Ο Συντάκτης

Κώστας Καλλιανιώτης

Κώστας Καλλιανιώτης

PC Enthusiast, RPG Player, Archaeologist, Knower of Things.

Please login to comment

Comments (7)

 • Έλα ρε! Δεν είχα πάρει χαμπάρι πως μιλάμε για βαρβάτο RPG και όχι κάποιο HoMMοειδές σαν το Conquistador. Παίζει και να το τιμήσω!

  about 11 months ago
  0 Like
 • Εν τω μεταξύ το θέμα με τον χρονικό περιορισμό που αναφέρω στα αρνητικά, διευθετείται έμμεσα στο νέο patch που κυκλοφόρησε περίπου... 1 ώρα μετά το ανέβασμα του review.

  about 11 months ago
  1 Like
 • Δεύτερο παιχνίδι με Vikings μέσα σε 15 μέρες. Τι έγινε, πού πήγαν τα ζόμπι;

  about 11 months ago
  1 Like
 • In reply to: Nest

  Κάνει κύκλους αυτό. Να δεις που σε λίγο θα ξαναγίνουν της μόδας οι Πειρατές.

  about 11 months ago
  0 Like
 • Το Conquistador με είχε αρέσει πάρα πολύ. Πρέπει να το τσεκάρω εν ευθέτω χρόνω.

  about 11 months ago
  0 Like
 • Εξαιρετική παρουσίαση Κώστα. Ωραία πράγματα διαβάζω. Το γεγονός πως μιλάμε για ένα παιχνίδι με πολύ περισσότερα rpg στοιχεία, σε συνδυασμό με τους Vikings που δεν είναι κάτι που το βλέπεις συχνά σε αυτή τη κατηγορία, με φτιάχνει. Θα το ξαναδοκίμαζες στο μέλλον για να δεις τι μπορεί να συμβεί με άλλες αποφάσεις ή σε κούρασε; Από διάρκεια πως πάει; Θα παρακολουθώ για να μάθω τις εμπειρίες σου με τα καινούρια patches.

  about 11 months ago
  0 Like
 • In reply to: mindraven

  Υπολόγιζε γύρω στις 25-30 ώρες για ένα πλήρες playhrough στο νορμάλ επίπεδο δυσκολίας. Οφείλει βέβαια να τονισθεί πως σε κάθε playthrough μπορείς να κάνεις ελαφρώς ή ριζικά διαφορετικές επιλογές σχεδόν στο 70% των quests που θα συναντήσεις (main και secondary), αλλά και πως το παιχνίδι διαθέτει πρακτικά μηδενικό grinding ή "filler content" (πχ εξαιρώντας μερικές μάχες που πρέπει να δώσεις για να καθαρίσεις κάποια Camp Sites πριν κατασκηνώσεις σε αυτά, δεν υπάρχουν στο παιχνίδι trash mobs ή κάτι παραπλήσιο) οπότε κάθε ώρα που ξοδεύεις σε αυτό είναι πλήρως "καθαρό" gameplay.

  about 11 months ago
  0 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.