Το είδα κι εγώ το μεσημέρι, σε κατάμεστη αίθουσα IMAX εκτός από τις 3 καρέκλες μπροστά από εμένα και την παρέα μου που παρέμειναν άδειες. Συμπτώσεις.
Γενικά είναι "Η Οδύσσεια του Νόλαν", με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Καθηλωτική ταινία, περνάει το 3ωρο χωρίς να παίρνεις χαμπάρι ντιπ για ντιπ. Αν κάποιος δεν είναι Έλλην και δεν έχει ιδέα περί Οδύσσειας, ίσως και να την θεωρήσει μια από τις σπουδαιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Και καθαρά από πλευράς σκηνοθεσίας και "της τέχνης του σινεμά" η ταινία είναι όντως 10άρι. Επισημάνθηκαν παραπάνω σκηνές όπως το Κρονενμπεργκιανό body horror στην Κίρκη, δεν θα τα επαναλάβω κι εγώ.
Αν κάτι με χάλασε ήταν κυρίως οι αρκετά άστοχες Νολανιές. Πχ, ο ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ βλέπουμε πως για να φτάσει σπίτι πρέπει (σύμφωνα με τα λόγια της Καλυψούς) "να κάνει ένα leap of faith και να δείξει πίστη στους θεούς". Δηλαδή, καλή η λογική και η εφευρετικότητα, αλλά "ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΠΙΣΤΗ" σύμφωνα με τον Νόλαν. Αυτό μου θύμισε το ελεεινό φινάλε του Interstellar όπου ο άλλος βγήκε από τη μαύρη τρύπα ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, και κρίντζαρα ενεργά.
Επίσης, αν και κατανοώ το πώς πάει να σκιαγραφήσει ο σκηνοθέτης το προφίλ του ήρωα στην δική του εκδοχή του μύθου, δεν μπορώ να πω πως το όλο αντιπολεμικό vibe και σχεδόν PTSD που πάνε να του αποδώσουν με πείθει ιδιαίτερα. Αλλά αυτό ας πούμε πως οφείλεται εν μέρει και στις δικές μου προκαταλήψεις από τη γνώση του source material όπου ο Οδυσσέας ήταν σταθερά υπερήφανος για τον τρόπο που κορόιδεψε τους Τρώες και ουδέποτε μετάνιωσε για κάτι.
Ακατανόητο πλήρως επίσης είναι και το ελαφρώς τροποποιημένο φινάλε (όπου ο Οδυσσέας με το που φτάνει στην Ιθάκη μετά από 20 χρόνια σηκώνεται σχεδόν κατευθείαν και ξαναφεύγει μαζί με τη γυναίκα του επειδή του το ζήτησε ο Έλιοτ Πέητζ πριν 2 ώρες). Αλλά νταξ, ας πάει το παλιάμπελο, σκηνοθετική πρωτοβουλία για να έχει η ταινία πιο πιασάρικο φινάλε.
Α ναι, με ψιλοξενέρωσε και η σκηνή της μνηστηροφονίας, η οποία αποδίδεται με αρκετά πιο ντεκαβλέ τρόπο απ'ότι θα περίμενα/ήθελα. Αλλά νταξ κι εδώ.
ΥΓ. Το όλο plotline περί Sea Peoples και "our Age of Bronze is collapsing" και "an age of darkness is upon us" είναι διανοητικά καθυστερημένο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψω.
ΥΓ2. Αχαιοί did NOTHING WRONG.