Ξεκινάω με τα αρνητικά που δυστυχώς είναι ικανά να σε τρελάνουν.
1. Δεν υπάρχουν αδέσποτα, πλην μιας γάτας που σκάει τα βράδια στην γειτονιά.
2. Εδώ πέρα θα πω ότι μέχρι τώρα είναι 50-50 αυτοί με τα σκυλιά σε λουρί. Παίζει πολύ το κόβει βόλτες το σκυλί μόνο του. Έχουμε και μια γειτόνισσα που το σκυλί της δεν την ακούει καθόλου. Του έλεγε κάνα τέταρτο να πάει μαζί στην στην εξώπορτα για να μαζευτούν στο σπίτι και το σκυλί έτρεχε μόνο του σαν τρελό. Μια άλλη σε μια διχάλα πήγε δεξιά, το σκυλί αριστερά. Φώναζε, σφύριζε, το σκυλί τον χαβά του. Το πιάνω κάποια στιγμή, γύρω στα 70 μέτρα μακριά και το αρχιζω στα χάδια για να μην απομακρυνθεί άλλο. Της λέω στο έπιασα, Έλα να το πάρεις. Του περνάει το λουρί και το σέρνει χωρίς να πει ούτε ένα γεια, πόσο μάλλον ευχαριστώ. Το σκυλί εν τώ μεταξύ όσο το τράβαγε αυτή κοίταζε εμένα κάτι που την νευρίαζε κι άλλο οπότε κάπως το χάρηκα.
3. Ανακύκλωση. Την ξέραμε την μαλακία που τους δέρνει με τα απορριμματα αλλά όταν είσαι σε airbnb όλα είναι πιο εύκολα. Τώρα τα ξεχωρίζουμε όλα ακόμη κι αν δεν βγάζει νόημα ο τρόπος που το κάνουν. Ακόμη κι αν ξέρω ότι στο εργοστάσιο που τα πάνε, όλα καταλήγουν στον λέβητα. Βέβαια το εξοργιστικο είναι ότι ενώ κάνουμε σωστά τον διαχωρισμό, μας κόλλησαν χαρτί στα αγγλικά στην είσοδο της πολυκατοικίας για να μας νουθετήσουν, μιας που οι υπόλοιποι φαίνεται να είναι Γερμανοί σύμφωνα με τα επώνυμά τους. Παράλληλα όμως επειδή πάντα κοιτάζω μέσα στους κάδους για να σιγουρευτώ τι πρέπει να πάει που, παρατηρώ ότι συνεχώς πετάνε μέσα ότι να ναι. Θα δούμε πως θα πάει αυτό.
4. Η γερμανική οδηγική συμπεριφορά. Υποτίθεται ότι τηρούν τους νόμους, σέβονται κτλ. Το ήξερα ότι δεν ισχύει, το ξαναβιώνω. Ο ίδιος Γερμανός έχει προτεραιότητα πάντα, σαν Έλληνας, ασχέτως με το τι όχημα χρησιμοποιεί ή αν είναι πεζός. Επίσης επειδή δεν έχουν θέμα με το πάρκινγκ και τα έργα υποδομής στο κέντρο, οδηγούν σε ποδηλατοδρόμους και παρκάρουν στα πεζοδρόμια. Επίσης λόγω των έργων παντού τα όρια ταχύτητας είναι 30χλμ/ώρα. Με την ελληνική πινακίδα στην Σφίγγα μου, το χιλιοχτυπημένο sear 20ετιας, όλη την ώρα από πίσω μου παίζουν φώτα, κορνάρουν και γενικά νευριάζουν που πηγαίνω αργά. Στην πρώτη ευκαιρία δε θα με προσπεράσουν μαρσάροντας. Επίσης, έχω κηρύξει πόλεμο στα ποδήλατα.
Κάνει κάποιος προπόνηση με ποδήλατο κούρσας; Θα πάει μέσα στην μέση του δρόμου, με ακουστικά στα αυτιά και δεν θα κάνει άκρη για κανένα λόγο.
Είναι ξεχωριστά ο πεζόδρομος από τον ποδηλατόδρομο στο πάρκο; Θα πάμε με τα ποδήλατα στον πεζόδρομο και θα χτυπάμε όλη την ώρα τα κουδούνια μας.
Απαγορεύονται τα ποδήλατα στα πάρκα νεκροταφεία; Εγώ θέλω να κάνω χώμα και δεν με νοιάζει.
Στρίβει το αυτοκίνητο σε νεκρή γωνία και βλέπω ότι δεν με είδες; Θα επιταχύνω και θα ζητήσω και τα ρέστα.
Σε σχέση με άλλα μέρη που έχω μείνει, στο Μόναχο
5. Το ταχυδρομείο. Μιλάμε έχουν απίστευτη καύλα με το χαρτί. Άλλο να το βλέπεις σαν εργολάβος κι άλλο ως μόνιμος κάτοικος. Πράγματα που στην Ελλάδα στα δίνει μια υπηρεσία και φεύγεις κύριος με το Φρέντο στο χέρι, εδώ τα περιμένεις από τον ταχυδρόμο τρεις εβδομάδες.
Σε συνέχεια αυτού, οι στοίβες με τις εφημερίδες και τα διαφημιστικά φυλλάδια έξω από κάθε πόρτα. Λαμβάνουμε τακτικώς φυλλάδια με προσφορές από όλα τα σουπερμάρκετ της περιοχής. Έχοντας μεγαλώσει σε χωριό πήγα σε σουπερμάρκετ την εποχή όπου τα φυλλάδια ήταν στα τελευταία τους, οπότε ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω. Κατά τα άλλα η ανακύκλωση μας μάρανε.
6. Αν έχεις ιδιόκτητο διαμέρισμα δεν σου πέφτει λόγος για το τι θα γίνει στο οίκημα. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας ήτοι αυτός με την μεγαλύτερη ιδιοκτησία. Πχ ήταν να πάρουμε πρώτοι στην γειτονιά οπτική ίνα και ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας το αρνείται κατηγορηματικά, όχι λόγω κόστους αφού είναι τσάμπα αλλά επειδή θα χαλάσει λέει το γκαζόν ανάμεσα στις πολυκατοικίες του συγκροτήματος.
Θες να βάλεις το όνομά σου στο κουδούνι; Πρέπει να κανονίσεις με τον ιδιοκτήτη και τον house master. Πέρασε ένας μήνας και ακόμη μας δουλεύουν. Πήγα τα έφτιαξα μόνος μου και με τρέλαναν στα παράπονα για το ότι δεν επιτρέπεται και να τα ξηλωσω άμεσα. Παρότι ήταν ίδια με της υπόλοιπης πολυκατοικίας.
5. Μπορεί τα γερμανάκια να είναι αυτόνομα όπως εμείς στην ηλικία τους, πριν τους υπερπροστατευτικούς γονείς, αλλά είναι εξίσου ενοχλητικά με τα υπόλοιπα παιδιά του κόσμου.
Το κινητό πάντα στο μεγάφωνο και δυνατά. Φασαρία στα μέσα μεταφοράς, φασαρία στα πάρκα, με τα πατίνια όπου να ναι και γενικα δείχνουν να τα έχουν όλα γραμμένα. Άντε να είναι ένα κλικ καλύτερα από τα αντίστοιχα παιδιά στην Ελλάδα.
Τα θετικά σε επόμενο ποστ.